Forums

Forum YAMAHA - Latest News forums :: Forums :: Discuţii generale :: Ştiri
 
<< Previous thread | Next thread >>
ANAF -ul va incepe controale si in restaurante
Moderators: Administrator, Iulica ∮ korg
Author Post
monden
Mon May 04 2015, 11:06pm
monden
Registered Member #915
Joined: Thu Feb 13 2014, 08:23am
Posts: 138
Thanked 42 time in 33 post

Muzicanti, ospatari, bucatari, artisti, intrati in legalitate.
Aveti case de marcat? Aveti o forma juridica?    
Back to top
FaSiMi
Fri May 08 2015, 11:43pm
Registered Member #12
Joined: Fri Mar 22 2013, 08:53pm
Posts: 195
Thanked 19 time in 13 post
217.156.52.251
Back to top
FaSiMi
Tue May 12 2015, 09:51am
Registered Member #12
Joined: Fri Mar 22 2013, 08:53pm
Posts: 195
Thanked 19 time in 13 post
trebuie si Casa de marcat + REGISTRU de Bani personali. Eu le-am achizitionat pe firma. Daca nu ai casa de marcat si interpreteaza "Idiotii" care vin in control legea in favoarea lor minim de amenda este 3oooRon pentru ca nu ai casa de marcat.

Casa de marcat mobila DATECS DP-50, cu fiscalizare cu Coduri CAEN 90001, 90002, si tot ce tine de aceasta activitate + cod de bacsis 620 Ron. Inainte de a cumpara casa de marcat am sunat la Finante si m-am informat!

Va recomand sa intrati in legalitate, decat sa platiti amenzi uriase!
Back to top
1 User said Thank to FaSiMi for this Post :
 Iulica ∮ korg (12 May : 13:35)
monden
Tue May 12 2015, 05:25pm
monden
Registered Member #915
Joined: Thu Feb 13 2014, 08:23am
Posts: 138
Thanked 42 time in 33 post
sursa

Pentru a accesa acest LINK, va rugam înregistraţi-va sau autentificaţi-va.

De câteva zile s-a iscat o adevărată isterie. Generată, bineînțeles, de modificările aduse legislației caselor de marcat. Cele două modificări ce au suscitat cele mai multe discuții sunt legate de “bacșiș” și de registrul banilor personali.

Am de făcut unele precizări pentru că de câteva zile mă lovesc de tot felul de idei, de tot felul de atitudini – unii ajungând aproape să-mi ceară mie socoteală pentru legislația elaborată de alții, pentru simplul motiv că eu am fost mesagerul

Așadar:

- NU este obligatoriu să aveți programată casa de marcat pentru bacșiș sau rest neridicat. Dacă în firma dumneavoastră nu se primește bacșiș sau restul se acordă clienților în totalitate, până la ultimul bănuț, nu aveți de ce să programați casa de marcat pentru a opera și astfel de situații.

- Dacă nu primiți bacșiș și acordați restul la bănuț și nu permiteți clienților să-și lase restul pe tejghea sau angajaților să accepte ca un client să lase restul, nu aveți ce să introduceți în casa de marcat. În această situație, este suficient să puneți un afiș din care să rezulte că nu primiți bacșiș și că restul se acordă la bănuț. De asemenea regulamentul intern propus de mine se poate adapta astfel

După textul

“Orice prevedere contrară prezentului regulament devine nulă de drept de la data intrării în vigoare a acestuia.”

ștergeți textul existent și inserați acest text

“Se interzice cu desăvârșire salariaților să accepte bacșiș de la clienți precum și să nu acorde restul cuvenit clienților. De asemenea salariații se obligă să nu accepte ca un client să nu-și ridice restul cuvenit.”

Din textele ulterioare se va șterge

- Orice sumă de bani lăsată de clienți în plus față de prețul bunurilor sau serviciilor vândute de societate sau rest neridicat de aceștia va fi operată de către personalul societății, pe bon fiscal distinct conform instrucțiunilor conducerii societății

În rest regulamentul poate rămâne așa cum este el sau se poate adapta în funcție de nevoile fiecăruia. Eu nu am făcut altceva decât o propunere.

- Momentan ANAF, în bună lui tradiție, nu a reglementat tratamentul fiscal al sumelor primite ca bacșiș sau rest neridicat de client. Așa că nu se știe cum se va impozita la salariați, nu se știe cum se va declara un eventual impozit ce se va aplica asupra lui și nu se știe exact cum se va trata din punct de vedere al TVA acele sume ce rămân la firmă nu la salariați. Ne putem da cu presupusul pornind de la informațiile lacunare ce sunt disponibile, dar cam atât.

- Eu vă recomand ca sumele ce rămân la dispoziția firmei să le operați cu TVA și fără TVA cele ce rămân la dispoziția salariaților. De asemenea vă recomand operarea în casă, pe departament separat, dacă nu tipăriți bonul direct din SAGA.

- Registrul de bani personali este obligatoriu în toate cazurile în care se utilizează casă de marcat. Ordinul 513/2015 face referință la personal. Nu stabilește categorii de personal, nu face distincție între aceștia, nu face distincție între un PFA fără salariați și un SRL cu 1000 de salariați. Definițiile sunt vagi și permit unele interpretări extrem de largi. Spre exemplu unitatea de vânzare e definită ca având în componență și căile de acces pentru desfășurarea activității personalului. Nu vreau să comentez despre aberațiile legislative dar nici nu-mi permit să vă spun că nu trebuie să înființați acel registru.

- NU se spune clar ce se întâmplă dacă registrul se termină. ANAF probabil, în cele din urmă, va veni cu precizări la precizări

- Legea nu permite sancționarea de către angajator sau de către ANAF salariaților pentru faptul că își consemnează în registrul de bani o sumă mai mică decât în realitate. Nu permite [cenzurat]ăugarea de sume ulterior și unele firme vor fi la mâna salariaților, pentru că guvernații au decis ca firma să fie responsabilă pentru aceste situații. ANAF va sancționa firma dacă salariații vor avea asupra lor sume de bani mai mari decât cele declarate. Eu ca firmă am prea puține posibilități de a mă apăra.

- Legea sancționează salariații ce refuză să prezinte sumele de bani deținute asupra lor, dar nu impune salariaților să se justifice dacă au mai puțin decât sumele pe care le-au înscris în registrul de bani personali

- Dacă un ospătar va primi bacșiș și nu-l va fiscaliza, nu va emite bon, tot firma este responsabilă. Nu există vreo modalitate legală, alta decât cercetarea disciplinară prevăzută de codul muncii dar și printr-un proces civil prin care să i se impute vreun eventual prejudiciu cauzat de acțiunea lui

- Dacă totuși există bacșiș, da, oameni buni, se va evidenția separat. Și nu, nu va diminua gestiunea pentru că nu se înscrie ca vânzare, nu este o vânzare de marfă ce să ducă la diminuarea valorii gestiunii.

Cred că mai am niște chestii de scris dar sunt deja tracasat de telefoane ce repetă obsesiv, de ce e legea așa și nu altcumva, de ce trebuie să aplic eu o chestie aberantă ca asta…

Plec la alergat.Îmi revin și după aceea reluăm explicațiile dacă îmi aduc aminte de aspecte neclarificate sau dacă mai e necesar.

PS: Mă sună o prietenă și-mi spune că prin oraș se aude că se solicită un afiș nou de la ANAF. Bineînțeles că nici vorbă, că se confundă lucrurile. Suntem în noaptea minții. Deja zvonurile au putere de lege. Notificarea devine afiș, ROI e public și alte minunății.
Back to top
monden
Tue May 12 2015, 05:26pm
monden
Registered Member #915
Joined: Thu Feb 13 2014, 08:23am
Posts: 138
Thanked 42 time in 33 post
Plățile numerar. Limitări.
Sursa

Pentru a accesa acest LINK, va rugam înregistraţi-va sau autentificaţi-va.

În MO 242/2015 a fost publicată Legea 70/2015, pentru instituirea disciplinei financiare pentru operațiunile de încasări și plăți cu numerar. Această lege abrogă OG 15/1996, dar aduce și o serie de limitări noi, precum și de reglementări noi.

Potrivit acestei legi regula generală este că operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii. Adică nu în numerar. Încasările și plățile în numerar sunt excepții.

Elementul de noutate este că față de prevederile actuale unde prevederile legii se aplicau exclusiv persoanelor juridice acum disciplina financiară este aplicabilă atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice autorizate sau liber profesioniștilor, ba chiar și persoanelor fizice – populației pentru anumite operațiuni.
Pentru a simplifica, în articol, termenul de PFA folosit în continuare va cuprinde orice persoană autorizată să desfășoare o activitate economică, indiferent că e organizat ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, liber-profesionist.

Prin excepție de la regula generală, se permit operațiuni cu numerar astfel:

- încasări de la persoane juridice sau PFA, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
- încasări efectuate de către magazinele de tipul cash&carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, de la persoanele juridice sau PFA, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
- plăţi către persoanele juridice sau PFA, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
- plăţi către magazinele de tipul cash&carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
- plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

ATENȚIE! În cazul avansurilor spre decontare se limitează plățile indiferent de calitatea persoanei beneficiare a avansului spre decontare.

Nu se permit încasări fragmentate în numerar sau plăți fragmentate în numerar pentru facturi mai mari de 5000 lei (10000 lei în cazul încasărilor/plăților către magazine de tip cash&carry) exact cum este și acum.
Pentru facturi cu valori mai mari față de plafonul de 5000 lei (sau 10000 lei) se va permite o singură plată în numerar în limita a maxim 5000 lei/10000 lei urmând ca restul să fie achitat doar prin instrumente de plată fără numerar.
Ca element de noutate: se interzice fragmentarea facturilor pentru livrări de bunuri/servicii a căror valorare depășește plafonul de 5000 lei/10000 lei.

Ce însemnă asta?

Că nu veți putea emite mai mult de 1 factură/zi/beneficiar pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii dacă valoarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate depășește 5000 lei / 10000 lei. Nu se mai permite întocmirea pentru același beneficiar a mai multor facturi de livrare de bunuri sau servicii cu valori de până la 5000 lei.

Că nu veți putea avea încasări de la un singur client, în numerar, de mai mult de 5000 lei/zi.

Că nu veți putea plăti furnizori mai mult de 10000 lei/zi și în cadrul celor 10000 lei/zi plățile către un singur furnizor nu pot depăși 5000 lei/zi sau dacă e furnizor de tip cash&carry 10000 lei/zi.

În cazul în care acordați avansuri spre decontare acestea intră în calculul plafonului de 10000 lei totalul maxim al plăților numerar/zi.

Atenție! Dacă până acum operațiunilor în valută nu li se aplicau prevederile OG 15/1996, acum încasărilor și plăților în valută efectuate pe teritoriul României li se aplică aceleași limitări și se iau în considerare la calculul plafoanelor.

Deci, dacă acordați avans spre decontare în valută acesta se va lua în considerare în calculul plafonului de 10000 lei total plăți pe zi. De asemenea dacă încasați în România, numerar în valută, de la un client o sumă mai mare decât echivalentul a 5000 lei ați încălcat legislația – chiar dacă e client extern.

Limitări de operațiuni cu numerar în operațiuni cu persoane fizice (populație nu PFA). Sunt limitări noi de operațiuni introduse de această lege. Și se aplică pentru orice încasări în numerar efectuate de persoanele juridice sau PFA, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Similar se introduce limitare și la plățile către persoane fizice reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări . Limitarea se face prin încadrarea acestor tipuri de plăți în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.

Ce înseamnă asta?
Că dacă vindeți unei persoane bunuri sau servicii a căror valoare depășește 10000 lei aceasta nu vă poate achita numerar mai mult de 10000 lei. De asemenea nu va putea achita fragmentat. Va putea achita doar cu card sau virament, dar nu numerar. La fel, se interzice fragmentarea tranzacțiilor, emiterea mai multor facturi pentru aceiași livrare de bunuri sau servicii.

Nu veți putea achita către persoane fizice mai mult de 10000 lei, în numerar/zi.

Avem și o excepție: se permit încasări numerar fragmentate de la persoane fizice în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între vânzători şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare- cumpărare cu plata în rate, conform legii

Așadar avem mai multe plafoane. Ele nu se suprapun. Sunt plafoane distincte:

- unul de încasări în numerar de la alți comercianți, persoane juridice sau PFA, de maxim 5000 lei/zi/client (10000 lei/zi/client în magazine de tip cash&carry)
- unul de încasări în numerar de la persoane fizice (populație), ne-comercianți, de maxim 10000 lei/zi/client
- unul de plăți în numerar de maxim 10000 lei/zi, indiferent către câți furnizori (persoane juridice sau PFA) – se limitează în cadrul acestui plafon de maxim 10000 lei/zi plăți numerar totale către alți comercianți – persoane juridice sau PFA – la suma de 5000 lei/zi/furnizor (10000 lei/zi/furnizor către magazine de tip cash&carry)
- unul de plăți în numerar către persoane fizice (populație) de maxim 10000 lei/zi/persoană

Totodată, paralel cu limitarea operațiunilor cu numerar, se interzice și fragmentarea tranzacțiilor.

Ce nu se limitează și nici nu se ia în considerare la stabilirea plafoanelor?

Plafoanele-limită nu se aplică de către persoanele juridice și PFA pentru următoarele operaţiuni:

- depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
- plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens;
- plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului;
- retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4);
- transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii;
- depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Plafoanele și limitarea încasărilor/plăților se aplică pe fiecare casierie în parte dacă ele sunt organizate distinct.

Returnarea banilor în cazul unor facturi de stornare se va face în oglindă – în numerar în limita a maxim 5000 lei/10000 lei, după caz, iar restul doar prin virament. Unei persoane fizice i se poate restitui întreaga sumă în numerar numai dacă dă o declarație pe proprie răspundere că nu are, la data restituirii, cont deschis.

Se limitează operațiunile cu numerar pentru sume mai mari de 50000 lei/zi între persoane fizice pentru tranzacții între acestea. Acestora li se interzic fragmentarea operațiunilor cu numerar – încasări sau plăți – a căror valoare e mai mare de 50000 lei dar se interzic și fragmentarea tranzacțiilor numerar a căror valoare e mai mare de 50000 lei.

Virarea de sume de către persoane juridice sau PFA în conturile unei persoane fizice se poate face numai cu prezentarea de documente justificative. Aici e nevoie de norme. Un PFA de exemplu poate folosi banii afacerii și în interes personal, dacă are un venit net realizat. Nu are dividende și nici vreun document ce ar putea fi prezentat.

Sancțiunea e simplă: 10% din suma ce depășește operațiunea (plafonul) sau tranzacția, pe fiecare tranzacție în parte, depășire de plafon, dar nu mai puțin de 100 lei.

Legea se va aplica după 30 de zile de la publicare, adică din 9 mai 2015.

Back to top
 

Jump:     Back to top

Legenda:
Administrator Principal, Administrator, Moderator, Membru Donator (Download Access) , Membru Standard

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Yamahaforum.ro

 

{+}