Forums

Forum YAMAHA - Latest News forums :: Forums :: Discuţii generale :: Ştiri
 
<< Previous thread | Next thread >>
Cine ar trebui să plătească impozit pe bacşiş şi să dea bon
Moderators: Administrator, Iulica ∮ korg
Author Post
Tyros 5
Thu May 14 2015, 03:20pm
Registered Member #989
Joined: Thu May 08 2014, 10:45am
Posts: 102
Thanked 33 time in 24 post

sursa

Pentru a accesa acest LINK, va rugam înregistraţi-va sau autentificaţi-va.


Impozit pe bacşiş. Maneliştii, evazioniştii perfecţi
Normele în vigoare încă de la 1836 (primul Cod Comercial) clasează activităţile de cultură-spectacole la categoria „fapte de comerţ“, care trebuie autorizate. Or, maneliştii nu au nici măcar astfel de autorizaţii (deci sunt pasibili de confiscarea banilor), cu atât mai puţin ar putea să-şi fiscalizeze bancnotele pe care le primesc în timpul prestaţiilor. Ei sunt, astfel, „evazioniştii perfecţi“, a explicat, pentru „Adevărul“, consultantul fiscal Emilian Duca. Marea problemă este dacă inspectorii Antifraudă vor descinde vreodată în zonele sau la evenimentele unde cântă aceşti manelişti... Şi în cazul celorlalte categorii (care, toate, trebuie autorizate), prestatorii ar trebui, într-adevăr, să emită bon fiscal pentru eventualul bacşiş, ne-a mai spus consultantul.
[ Edited Thu May 14 2015, 05:21pm ]    
Back to top
monden
Fri May 15 2015, 04:12pm
monden
Registered Member #915
Joined: Thu Feb 13 2014, 08:23am
Posts: 138
Thanked 42 time in 33 post
Impozitul pe bacşiş va fi eliminat, a anunţat Ministerul Finanţelor


Eugen Teodorovici a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

"Astăzi (vineri — n.r.) am avut o discuție cu toți cei care reprezintă piața serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis—a—vis de bacșiș. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012 an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacșișul. Azi am decis împreună în urma unei discuții foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.

Ministerul Finanţelor Publice a avut, vineri, consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului, discuţiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

CULMEA fiscalităţii: Bon pentru un bacşiş de 10 bani

La consultări au fost prezenţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie, scrie Agerpres.

Ministrul Finanţelor Publice va face declaraţii de presă despre concluziile consultărilor, la sediul MFP, începând cu ora 14.45.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a spus joi că ar trebui să se renunţe la actuala formulă de impozitare a bacşişului, spunând că 'nu acolo era evaziunea fiscală'.

"Părerea mea personală este că trebuie găsită o altă soluţie, o altă paradigmă, pe baza unei declaraţii. Dacă menţinem, totuşi, ideea, (să se facă-n.r.) pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, la sfârşitul lunii, în cel mai rău caz. Dar nu acolo era evaziunea", a spus el.

Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanţa care prevede taxarea bacşişului

Impozitarea bacşişului a intrat în vigoare luna aceasta. A stârnit multe controverse din cauza apariţiei unor situaţii imposibile, cum ar fi primirea bonului de bacşiş de către persoanele care fac comandă de mâncare la domiciliu.

Recent un jurnalist l-a întrebat pe ministrul Teodorovici "Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?". Ministrul a răspuns: "Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?".

Eugen Orlando Teodorovici s-a răzgândit: Cum se va impozita, de fapt, BACŞIŞUL pentru băiatul cu pizza VIDEO

De asemenea, mai mulţi analişti economici au atras atenţia că această măsură nu costă prea mult pentru beneficiul pe care l-ar aduce bugetului statului. Ministrul Finanţelor a estimat un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an.

Guvernul a adoptat, luna trecută, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca bacşişul pe care îl lasă clienţii să fie înregistrat pe bon fiscal separat şi să fie impozitat cu 16%.

"OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacșiș în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestora. (...) Diferența între serviciul prestat și dorința clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat și se impozitează cu 16%", a spus Eugen Teodorovici.

Pentru a accesa acest LINK, va rugam înregistraţi-va sau autentificaţi-va.

Back to top
Tyros 5
Sat May 16 2015, 10:47am
Registered Member #989
Joined: Thu May 08 2014, 10:45am
Posts: 102
Thanked 33 time in 24 post
Ma bucur ca si-au dat seama cat de stupid era aceasta masura, sau doar si-au dorit sa creeze teama in randul contribuabililor de rand.
Back to top
1 User said Thank to Tyros 5 for this Post :
 monden (18 May : 14:52)
 

Jump:     Back to top

Legenda:
Administrator Principal, Administrator, Moderator, Membru Donator (Download Access) , Membru Standard

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by Yamahaforum.ro

 

{+}